Sezon na rabarbar w pełni. Polecam smaczny ,kruchy placek z rabarbarem i kisielem gotowanym na mleku. Przepis z internetu, placek upieczony i mogę z całego serca go Wam kochani polecić .
- Składniki na ciasto:
- 600 g mąki tortowej pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 4 jaja
- 100 g kwaśnej śmietany
- Składniki dodatkowe:
- 750 ml mleka
- 2 kisiele czerwone w proszku
- 200 g cukru
- rabarbar
Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie wbijamy całe jaja i dodajemy śmietanę. Ręką wyrabiamy ciasto tak by odlepiało się od dłoni. Dzielimy je na 2 równe części. Pierwszą część wylepiamy na dnie blachy z papierem do pieczenia tak by rogi blachy były wylepione ciastem podciągniętym do góry. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Dodatkowe czynności:
Rabarbar myjemy, usuwamy grube włókna i kroimy na 2 cm kawałki, którymi wykładamy spód ciasta jeden obok drugiego, wciskając kawałki w ciasto.
Pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do tego wlewamy wymieszane w 250 ml mleka kisiele czerwone. Łączymy z mlekiem gotującym i mieszając energicznie by nie było grudek zagotowujemy na gęstą masę. Gorącą wlewamy na rabarbar tak by była jednolita warstwa. Wyciągamy z zamrażalnika ciasto i kawałeczki rwane w rękach kładziemy na wierzchu całego ciasta na kisielu. Placek wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na całą godzinę. Po wyjęciu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!