Często robiąc soki na sokowirówce zastanawiałam się do czego zastosować miąższ powstały po odciągnięciu soku z jabłek. Po próbach smakowych i organoleptycznych zdecydowałam się Wam przedstawić dwie propozycje przepisów , które mają w składzie ów miąższ. Pierwszy to placuszki jabłkowe, a następny to sałatka z wędzonym łososiem ( szukaj przepis w lupce bloga).
- Składniki:
- 2 szkl. miąższu jabłkowego
- 1 szkl. mleka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania placuszków
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jaja roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, cukier waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek i połączyć z miąższem jabłkowym. Wymieszać i kłaść po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię , smażyć do rumianego koloru dwustronnie. Placuszki odsączyć na ręczniku papierowym. Kłaść na talerze , posypać cukrem pudrem. najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Smacznego!