Plastry karkówki duszone w sosie śmietanowo- pomidorowym

Danie łatwe do zrobienia a jakie smaczne! Polecam!

  • Składniki:
  • karkówka wieprzowa ok 600g
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek śmietanki 30%
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • przecier pomidorowy ( ja miałam słoik własnej roboty)

Wykonanie:
Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w 1 cm grubości plastry. Posolić i przyprószyć pieprzem. Na rozgrzanym oleju ze złocić obie strony każdego plastra karkówki , odłożyć na bok, a na tym samym tłuszczu zeszklić półplastry cebuli i drobno pokrojony czosnek. Polać wszystko przecierem pomidorowym i dołożyć naszą obsmażoną karkówkę. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to dolać przegotowanej wody. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem. na końcu zagęścić powstały sos śmietanką zmieszaną z mąką i dolanym gorącym sosem . Gotować do zagęszczenia sosu i mamy mięsko gotowe. Można jeść z pieczywem na tzn gorącą kolację, można zrobić z gotowanymi ziemniakami, kaszą , makaronem lub ryżem dołączając sałatkę lub surówkę i mamy obiad. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx