Polędwiczki z kurczaka w pomidorach ze szpinakiem

Danie dla małych i starszych. Lekkie, kolorowe, zachęcające do jedzenia. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 op. szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 op. 500g polędwiczek z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1-2 pomidory mięsiste lub 1 puszka pomidorów
  • zielony koperek do posypania
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała śmietana 30%
  • dodatkowo : gotowane ziemniaki

Wykonanie szpinaku:
Na patelni roztopić masło, dodać drobno pokrojony obrany czosnek i umyty oraz przebrany  szpinak. Smażyć do zredukowania powstałego płynu. Gęsty szpinak posypać do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć, odstawić na bok.

Wykonanie polędwiczek:
Mięso umyć, oczyścić z błon i kości. Przesmażyć na oleju z każdej strony. Cebulę pokroić na drobno dodać do polędwiczek. Podlać trochę wodą i dusić do ich miękkości. Tymczasem zalać pomidory wrzątkiem, obrać skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa i razem z nim dusić pomidory. Mięso jest już miękkie to wszystko zalać rozmieszaną mąką ze śmietanką i odrobiną sosu z mięsa. Gotować do uzyskania gęstego sosu. do smaku dodać sól i pieprz. Całość obficie posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem.  nakładać na talerze z ziemniakami gotowanymi i uprzednio przygotowanym  szpinakiem z czosnkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx