Policzki wieprzowe w piwie

Pierwszy raz w życiu trafiłam w sklepie na policzki wieprzowe. Zainspirowały mnie do ich wykonania. Jednak nie wiedziałam jak do tego mam się zabrać i zapytałam o przepis mojej niezawodnej koleżanki Tereni , która gotuje w Holandii. Wyszło cudo rozpływające się w ustach. Sami spróbujcie jak tylko natraficie na to mięsko. Polecam , a Tereni bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam!

  • Składniki:
  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 l piwa jasnego
  • 1 papryka chili
  • 50 g boczku wędzonego
  • masło klarowane
  • pieczarki ( dowolna ilość)
  • 3-4 ziaren ziela  angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól i pieprz
  • bulion tyle by przykryć mięso
  • biała część pora
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Policzki wieprzowe umyć i odkroić z nich błony. Podsmażyć je na maśle klarowanym. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać pokrojony na drobno por, boczek wędzony, papryczkę chilisól i pieprz. chwilę wszystko przesmażyć, następnie zalać bulionem tak by mięso było nim przykryte. Potem zalać piwem i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni C. na około 1,5 godziny. PO czym wyjąć i można jeść z ziemniakami , kaszą, ryżem, makaronem z sałatką lub surówką. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx