Danie może być obiadowe lub kolacyjne. Smaczne ,na czasie w lecie i jesieni kiedy to w lesie i w makietach możemy dostać świeże grzyby kurki. Polecam!
- Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- garść lub dwie świeżych kurek( lub innych grzybów)
- 1 mała śmietana
- przyprawa kebab-gyros
- sól i pieprz
- szczypta : czosnku, kurkumy
- do dekoracji:
- liście sałaty, pomidor, ugotowana fasolka szparagowa
- koperek lub natka pietruszki
- do smażenia: masło i olej
Wykonanie:
Oczyścić filety z błon i części kości, umyć, osuszyć i pokroić na grubsze kawałki. Oprószyć przyprawą kebab-gyros, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Kurki oczyścić z piasku i zanieczyszczeń w wodzie gorącej z solą ( dokładny sposób czyszczenia w przepisie,, kurki w śmietanie nr2). Rozpuścić masło na patelni i przesmażyć na nim kurki ok 10 min. Odłożyć na bok. Wlać troszeczkę oleju i na tej samej patelni przesmażyć zamarynowane filety z kurczaka. Zalać je wrzącą wodą , dodać ż grzyby i wszystko dusić do miękkości mięsa. Dodać jeszcze do smaku sól , pieprz, dla koloru: kurkumę i wszystko zalać śmietaną. Dusić do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Na końcu obficie posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki. podawać z fasolką szparagową i dla dekoracji na liście sałaty ułożyć plastry pomidora. Ja podałam ziemniakami gotowanymi w osolonej wodzie i miałam gotowy obiad. Smacznego!