Potrawka zawiera kurkumę, która leczy stany zapalne w naszym organizmie. Ponadto oczyszcza nam krew i działa przeciw nowotworowo. A do tego daje nam złoty kolor w potrawach w których szczyptę tej cennej przyprawy dodamy. Potrawkę możemy podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jak kto woli. Smacznego!
- Składniki:
- kawałki mięsa kurczaka( mogą być z piersi lub udka)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kolorowa papryka słodka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek żółtej konserwowanej kukurydzy z puszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- słodka mielona papryka do smaku
- sól i pieprz
- kilka kropel cytryny
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w grubsze kawałki, posypać przyprawami, wymieszać a następnie podsmażyć na maśle. Odłożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, drobno pokrojoną paprykę. Dodać przesmażone mięso, podlać odrobiną wody zmieszanej z przecierem pomidorowym i chwilę dusić pod przykryciem( 15 min). Dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku oraz kurkumę. Wyłączyć i całość skropić sokiem z cytryny. Uzyskamy sos o smaku słodko- kwaśnym. Podajemy na obiad lub kolację. Smacznego!