Potrawka z piersi kurczaka z piekarnika

Robi ją się małym nakładem pracy a efekt , palce lizać. Miąsko mięciutke aż rozpływa się w ustach, sosik musztardowo-śmietankowy z ulubionymi ziołami są jak kropka nad i. Zachęcam do zrobienia tej potrawki, którą można jeść z ziemniakami, z ryżem, z kaszą lub makaronem. Polecam!

Składniki:

  • 1 podwójny duży filet z kurczaka
  • 1 małe opakowanie śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • dowolna przyprawa ( ja dałam po 1 łyżeczce suszonego: rozmarynu, papryki czerwonej ostrej i słodkiej )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • drobno krojony świeży zielony koperek
  • sól i pieprz
  • olej do skropienia drobiu

Wykonanie:
Mięso drobiowe umyć, osuszyć, wyciąć zbędne błonki i pokroić na dość duże kawałki. W moździerzu rozetrzeć czosnek z ziołami, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso. W osobnym naczyniu rozmieszać ze sobą musztardę , śmietanę i tym polać potrawkę. wstawić przykryte folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 50 min. Potem sprawdzić miękkość mięsa, wyjąć je a z tego co pozostało zrobić sos, zagęszczając go mąką z wodą , dodać do smaku sól, pieprz, włożyć mięso i obficie posypać zielonym koperkiem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx