Robi ją się małym nakładem pracy a efekt , palce lizać. Miąsko mięciutke aż rozpływa się w ustach, sosik musztardowo-śmietankowy z ulubionymi ziołami są jak kropka nad i. Zachęcam do zrobienia tej potrawki, którą można jeść z ziemniakami, z ryżem, z kaszą lub makaronem. Polecam!
Składniki:
- 1 podwójny duży filet z kurczaka
- 1 małe opakowanie śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- dowolna przyprawa ( ja dałam po 1 łyżeczce suszonego: rozmarynu, papryki czerwonej ostrej i słodkiej )
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- drobno krojony świeży zielony koperek
- sól i pieprz
- olej do skropienia drobiu
Wykonanie:
Mięso drobiowe umyć, osuszyć, wyciąć zbędne błonki i pokroić na dość duże kawałki. W moździerzu rozetrzeć czosnek z ziołami, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso. W osobnym naczyniu rozmieszać ze sobą musztardę , śmietanę i tym polać potrawkę. wstawić przykryte folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 50 min. Potem sprawdzić miękkość mięsa, wyjąć je a z tego co pozostało zrobić sos, zagęszczając go mąką z wodą , dodać do smaku sól, pieprz, włożyć mięso i obficie posypać zielonym koperkiem. Smacznego!