W każdej kuchni nie może zabraknąć przecieru pomidorowego. Zawsze się przydaje domowy, zdrowy przecier zrobiony z pachnących latem pomidorów. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 2 składniki. Jest bazą do zrobienia zup, sosów pomidorowych oraz ketchupu. Polecam!
- Składniki:
- dojrzałe słodkie pomidory
- nać selera
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Kroić w drobniejsze cząstki i gotować z nacią selera w całości. Po odparowaniu nadmiaru wody wyjmujemy nać selera, a pomidory albo blendujemy albo przecieramy przez sito. Przecier wlewamy do słoików i krótko pasteryzujemy, aby nie rozgotowały się. Przekładamy w chłodne miejsce.
Uwaga: nie dodajemy ani soli, ani pieprzu czy innych przypraw, bo przecier stanowi bazę do produkcji innych dań, które pod koniec gotowania doprawimy wg swoich upodobań. Smacznego!