Racuchy drożdżowe z jabłkami i kefirem

Już robiłam różne racuchy na maślance, na mleku ale jeszcze nigdy na kefirze. A okazja ku temu się nadarzyła bowiem kefir był w promocji. Wyszły pulchniutkie i smaczne, mogą być na obiad, śniadanie, podwieczorek lub kolację. Danie wręcz uniwersalne. Polecam!

  • Składniki:
  • 3/4 szkl. kefiru
  • mąka pszenna ( ile zbierze kefir)- ja dałam ok 3/4 szkl.
  • 2 jaja
  • 10 g drożdży świeżych lub szczyptę suszonych
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 5 jabłek
  • cukier puder do posypania( jeżeli masz słodkie jabłka to nie trzeba)

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na drobno. z kefiru, jaj, soli, drożdży i mąki ukręcić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ja to robię rózgą. dodać jabłka, wymieszać łyżką z ciastem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta tak by uzyskać płaskie placuszki. Smażyć na złoto obustronnie. Wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju. Przekładać na talerze i jeżeli racuszki są za mało słodkie to można je przyprószyć cukrem pudrem . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx