Racuszki jarmużowe

cukinie

Polecam zrobić racuszki ze zdrowym jarmużem. Można go dostać w większych marketach, czy kupić na rynku od rolnika. Racuszki szybko się robi i są łatwe do wykonania. Smaczne polubią je z pewnością dzieci . Polane kleksem ketchupu czy sosem czosnkowym są pyszne i pożywne. Mogą być drugim daniem obiadowym lub kolacją. Polecam, przepis siostry Teresy.

  • Składniki:
  • 1 szkl. drobno posiekanego jarmużu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jarmuż umyć, odkroić z niego grube części, odsączyć  na sicie i drobno pokroić. Przełożyć do miski. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do miski wraz z przyprawami, jogurtem i mąką. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do miski i wszystko wymieszać. Będzie to bardzo gęste ale się nie przejmujmy, bo do tego dodajemy na sztywno ubite białka jajek z solą. Delikatnie całość wymieszać i wtedy konsystencja będzie bardziej luźna. Olej wlewamy na patelnię i na gorący nakładamy łyżką racuszki smażąc je na rumiano obustronnie.Przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.Smacznego!

racuszki jarmużowe

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx