Przepis Tomka Strzelczyka na racuszki zastosowałam w mojej kuchni przy okazji wykorzystania kefiru, który mi od pewnego czasu zalegał na półce lodówki. Racuszki zrobiłam z jabłkami tartymi wymieszanymi z ciastem. Wszystko zostało zjedzone!. Polecam!
- Składniki:
- 250 ml kefiru
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- 3 jabłka
- Składniki na sos do polania racuszków:
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- szczypta cynamonu
- cukier do smaku
Wykonanie:
Do miski wlać kefir, wbić do niego rozmącone jaja, cukry, sodę , proszek do pieczenia i dobrze za pomocą rózgi albo trzepaczki wymieszać. Dodać stopniowo przesianą mąkę i znowu wymieszać. Na końcu z pół cytryny wycisnąć sok. Ciasto po wymieszaniu powinno być gładkie i powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na bok i w tym czasie obrać jabłka ze skórki i przetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Jabłka wsypać do ciasta i delikatnie je wymieszać z nim. Na patelni rozgrzać olej i na niego nakładać łyżką małe racuszki. Smażyć do ze złocenia obustronnie po czym odstawić na talerz z ręcznikiem papierowym, by z placuszków odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki smażyć partiami. Układać porcje na talerzach obficie polewając sosem( wszystkie jego składniki ze sobą wymieszać).Smacznego!