Sakiewki drobiowe

Sakiewki są zrobione z papieru do pieczenia , mogą być też z foli aluminiowej. W środku filet z kurczaka lub sznycel z indyka. Metoda łatwa , szybko zrobione pyszne chude mięso na obiad. Polecam!

  • Składniki:
  • na 1 osobę 1 filet pojedynczy z kurczaka lub 1 sznycel z indyka
  • mleko do wymoczenia mięsa
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • tarty żółty ser
  • olej do skropienia mięsa
  • papier pergaminowy lub folia aluminiowa

Wykonanie:

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć do miski i zalać mlekiem tak by było przykryte. Wymoczyć pół godziny. Potem wymieszać bułkę tartą z tartym żółtym serem .Mięso wyciągnąć z mleka posolić i dać mielony pieprz do smaku a potem obtoczyć w bułce tartej i serze. Pokropić olejem. Zawinąć w papier lub folię tak by utworzyć zamknięte sakiewki ( patrz foto).  wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 35 minut. Wyjąć , odwinąć. Przełożyć na talerze. Ja podałam na obiad z ziemniakami i brokułami z wody. Można podać do kanapek, na kanapki- jak kto woli. Mięso jest kruchutkie i smaczne. Polecam!

drobiowe sakiewki
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx