Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka przyrządzana jest z ogórków i marchewki w zalewie słodko-kwaśnej. Polecam!
- Składniki:
- 2 kg ogórków surowych gruntowych
- 8 szklanek zimnej wody + 1/2 szklanki soli niejodowanej
- 1 marchew
Na zalewę: - 1 szklanki octu 10% lub 1,5 szklanki octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
- 1 – 1,5 szklanki cukru
Do każdego słoja włożyć: - po pół łyżeczki gorczycy
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziela angielskie
Wykonanie:
Pokroić ogórki bez skóry albo ze skórą (jak wolicie) na plastry dowolnej grubości (ja to robię w szatkownicy do warzyw). Tak samo marchew na plastry pokroić. Do miski wlać 8 szklanki zimnej wody i dodać pół szklanki soli niejodowanej. Dobrze wymieszać i do tego roztworu włożyć plastry ogórków. Znowu wymieszać i zostawić na co najmniej 4 godziny. Po czym ogórki odcedzić. Do słoi na dno włożyć plastry marchwi, gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Na to odciśnięte plastry ogórków. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać słoje. Dobrze zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.