Sałatka z fasolką szparagową w pomidorach Ani

Przepis z bloga ,, Ania gotuje”. Bardzo smaczna i szczególnie polecam tym, którzy mają nadmiar fasolki szparagowej w ogródkach i chcą z niej udziałem zrobić coś co się przyda na obiad lub kolację. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 500 g- 4 duże marchwie
  • 1 kg cebuli-6 szt
  • 3 papryki słodkie czerwone
  • 1 szkl. oleju
  • 400g- 2 małe lub 1 duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 60 ml octu 10%- 6 łyżek
  • przyprawy:
  • 6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Z fasolki szparagowej odciąć końce i podgotować ją w osolonej wodzie ok 10 min. Odcedzić, wystudzić, przekroić można na pół. Odstawić na bok. Cebulę obrać i pokroić na półkrążki. Paprykę umyć, wykroić z niej środek z nasionami i pokroić na cienkie paseczki. Marchew obrać i pokroić na cienkie plasterki.  Na dno dużego garnka wlać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać plasterki marchwi-smażyć ok 10 min. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć mieszając. Wlać 1/2 szkl wody, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem. Po chwili duszenia warzyw w przyprawach wlać koncentrat pomidorowy, 1 szkl. wody i ocet. Gotować 5 min ,wymieszać i gorące przekładać do wyparzonych słoi ( mi wyszły 4 szt 800ml). Słoje zapełnić do 3/4 ich wysokości i zalać powstałą w czasie duszenia i smażenia warzyw-zalewą.  Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 min od zagotowania wody. Odwrócić do góry nogami, by jeszcze lepiej zakrętki się zassały i po wystudzeniu przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego- taki warzywny rarytas przypomni Wam lato w ponure jesienne i zimowe dni. 🙂

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx