Pomysł na sałatkę pochodzi od siostry Faustyny z Loretto. Siostra proponuje w okresie jesienno- zimowym otworzyć taki słoik, odlać z niego zalewę , dodać pokrojone ogórki kiszone lub cukinię i danie letnie w zimie gotowe. Polecam!
- Składniki:
- 750 g fasolki szparagowej
- 200 g cebuli
- 100 g czerwonej papryki
- kilka ziarenek: ziela angielskiego, ziarenek pieprzu
- szczypta cząbru
- Zalewa:
- 2 szkl. wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy jej końce i obgotowujemy w osolonej wodzie ok .6 min. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i zanurzamy we wrzącej wodzie od fasoli na 2 min. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojona w paseczki obgotowujemy ok. 3 min. Wszystko odcedzamy .
Do słoi wkładamy pionowo fasolkę szparagową, kilka krążków cebuli i paseczków papryki oraz po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. do każdego słoika dajemy szczyptę cząbru.
Składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy zawartość słoi.
Pasteryzujemy 2 dni:
1 dzień od wrzenia 30 min, a następny od wrzenia 20 min. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.
🙂 👍
Dziękuję i smacznego:)