Sałatka z mozzarellą
Sałatka z mozzarellą może być głównym daniem obiadowym albo dodatkiem do mięs czy ryb. Poniższe proporcje składników są przeznaczone dla 2 osób w ramach jednodaniowego lekkiego obiadu. Tę sałatkę warto przyrządzać w okresie letnim ze względu na dostępność świeżych warzyw. Również jest dobrą alternatywą dla dietetyków.
- Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
- 1 kula mozzarelli (ok. 125g)
- 1/3 opakowania fety (ok. 90g)
- 15 pomidorków koktajlowych
- garść oliwek zielonych
- garść oliwek czarnych
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub gotowy w paczce sos sałatkowy grecki
Wykonanie:
Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Mozzarellę oraz fetę pokroić w kosteczki, umieścić w misce z sałatą i cebulą. Dorzucić całe pomidorki koktajlowe, pokrojone w pół oliwki zielone oraz czarne. Tymczasem w osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z wodą, dosypujemy zioła prowansalskie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę skrapiamy sosem. Na koniec delikatnie mieszamy ze sobą składniki.
Smacznego ! 🙂