Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

 

Sałatka z mozzarellą może być głównym daniem obiadowym albo dodatkiem do mięs czy ryb. Poniższe proporcje składników są przeznaczone dla 2 osób w ramach jednodaniowego lekkiego obiadu. Tę sałatkę warto przyrządzać w okresie letnim ze względu na dostępność świeżych warzyw. Również jest dobrą alternatywą dla dietetyków.

 

  • Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kula mozzarelli (ok. 125g)
  • 1/3 opakowania fety (ok. 90g)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub gotowy w paczce sos sałatkowy grecki

 

Wykonanie:
Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Mozzarellę oraz fetę pokroić w kosteczki, umieścić w misce z sałatą i cebulą. Dorzucić całe pomidorki koktajlowe, pokrojone w pół oliwki zielone oraz czarne. Tymczasem w osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z wodą, dosypujemy zioła prowansalskie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę skrapiamy sosem. Na koniec delikatnie mieszamy ze sobą składniki.

Smacznego ! 🙂

Sałatka z mozzarellą

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx