Schab z kostką

Schab z kostką inaczej nazwany jest schabem szefa kuchni, bowiem prawdziwy schab jest najsmaczniejszy z kawałkiem kości.  Jest soczysty i kruchy. Przepis podyktowany przez siostrę Teresę. Do niego stosuje własny mix  przypraw.

  • Składniki:
  • dowolna ilość kotletów schabowych z kością
  • 2 jaja
  • 1 szkl. bułki tartej
  • mix przypraw do mięsa:
  • 1 łyżka soli
  • po 1 łyżeczce: pieprzu, imbiru i kurkumy mielonej
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

Wykonanie: W słoiku mieszamy przyprawy ze solą i pieprzem. Mięso umyte i osuszone rozbijamy. Z obu stron nacieramy je naszym mix przypraw. Wstawiamy na noc do lodówki.  Na drugi dzień każdy rozbity plaster mięsa z kością moczymy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 120 stopni C do uzyskania miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i dowolną surówką lub sałatką. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx