Schab z kostką inaczej nazwany jest schabem szefa kuchni, bowiem prawdziwy schab jest najsmaczniejszy z kawałkiem kości. Jest soczysty i kruchy. Przepis podyktowany przez siostrę Teresę. Do niego stosuje własny mix przypraw.
- Składniki:
- dowolna ilość kotletów schabowych z kością
- 2 jaja
- 1 szkl. bułki tartej
- mix przypraw do mięsa:
- 1 łyżka soli
- po 1 łyżeczce: pieprzu, imbiru i kurkumy mielonej
- 3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
Wykonanie: W słoiku mieszamy przyprawy ze solą i pieprzem. Mięso umyte i osuszone rozbijamy. Z obu stron nacieramy je naszym mix przypraw. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień każdy rozbity plaster mięsa z kością moczymy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 120 stopni C do uzyskania miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i dowolną surówką lub sałatką. Smacznego!