Kruchutki, soczysty,do obiadu, na kanapkę śniadaniową, kolacyjną jak wolicie. Pycha- polecam!
- Składniki:
- schab w jednym kawałku bez kości ok. 1,5 kg
- 1 duże jabłko
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- szczypta rozmarynu i chili
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i wyciąć z niego błony.Położyć na desce i naciąć ale nie do końca na plastry ok. 1 cm grubości. Jabłko i cebulę pokroić na cienkie półplasterki, które wkładamy w nacięte miejsca schabu. Całość oprószyć solą, pieprzem , chili i rozmarynem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i delikatnie do niego przekładamy mięso z deski. Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C ok. 2 godziny. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić śmietaną i mąką i używać np. do polania pieczeni lub ziemniaków. Smacznego!