Schab zapiekany z jabłkami

Kruchutki, soczysty,do obiadu, na kanapkę śniadaniową, kolacyjną jak wolicie. Pycha- polecam!

  • Składniki:
  • schab w jednym kawałku  bez kości ok. 1,5 kg
  • 1  duże jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta rozmarynu i chili

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i wyciąć z niego błony.Położyć na desce i naciąć ale nie do końca na plastry  ok. 1 cm grubości. Jabłko i cebulę pokroić na cienkie półplasterki, które wkładamy w nacięte miejsca schabu. Całość oprószyć solą, pieprzem , chili i rozmarynem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i delikatnie do niego przekładamy mięso z deski. Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C ok. 2 godziny. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić śmietaną i mąką i używać np. do polania pieczeni lub ziemniaków. Smacznego!

schab zapiekany z jabłkami

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx