Sernik królewski

Przepis z jednej z grup kulinarnych. Zainspirował mnie ten przepis tym, że sernik jest ciemno biały, a mianowicie ciasto kruche jest ciemne a biała masa serowa. Sernik wyszedł smaczny aczkolwiek nie wyszedł za wysoki. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 1 wiaderko sera
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka kaszy mannej

Wykonanie ciasta:

Mąkę, kakao, cukier , proszek do pieczenia przesiać i wymieszać w misce. Dodać do tego masło zimne z lodówki pokrojone na części drobniejsze posiekać wszystko nożem , potem dodać rozbełtane same żółtka jaj, śmietanę i zagnieść ciasto kruche kakaowe. 2/3 ciasta wyłożyć blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, a 1/3 ciasta  włożyć do woreczka foliowego i zamrozić.

Wykonanie masy serowej:

Żółtka, cukry i stopniowo dodając po łyżce sera z wiaderka – miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy suche budynie,,masło i kaszę manną. Dalej miksujemy. Białka osobno (5 szt) ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Deli8katnie wkręcamy  w masę serową i wykładamy ją na kakaowe ciasto kruche. Następnie bierzemy z zamrażalnika 1/3 ciasta i ścieramy go na wierzch serni8ka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C  na 0ok. 1 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Smacznego!

sernik krakowski
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx