Przepis z jednej z grup kulinarnych. Zainspirował mnie ten przepis tym, że sernik jest ciemno biały, a mianowicie ciasto kruche jest ciemne a biała masa serowa. Sernik wyszedł smaczny aczkolwiek nie wyszedł za wysoki. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- Składniki na masę serową:
- 1 wiaderko sera
- 3 jaja
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka kaszy mannej
Wykonanie ciasta:
Mąkę, kakao, cukier , proszek do pieczenia przesiać i wymieszać w misce. Dodać do tego masło zimne z lodówki pokrojone na części drobniejsze posiekać wszystko nożem , potem dodać rozbełtane same żółtka jaj, śmietanę i zagnieść ciasto kruche kakaowe. 2/3 ciasta wyłożyć blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, a 1/3 ciasta włożyć do woreczka foliowego i zamrozić.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka, cukry i stopniowo dodając po łyżce sera z wiaderka – miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy suche budynie,,masło i kaszę manną. Dalej miksujemy. Białka osobno (5 szt) ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Deli8katnie wkręcamy w masę serową i wykładamy ją na kakaowe ciasto kruche. Następnie bierzemy z zamrażalnika 1/3 ciasta i ścieramy go na wierzch serni8ka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C na 0ok. 1 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Smacznego!