Sernik na ciemnym spodzie

Ulubiony sernik moich domowników. Wprawdzie jest aż na 9 jajach ,ale wkład wart jest smaku. Polecam na różne uroczystości rodzinne i komunijne!

  • Składniki na spód ciasta:
  • ok.180 g herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła lub margaryny
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 150 g masła
  • 9 jaj
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • Składniki na wierzch:
  • cukier puder lub dowolna polewa

Wykonanie spodu ciasta:
Rozpuścić tłuszcz, herbatniki rozkruszyć na proszek  i dodać do nich kakao i rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć na blachę 25×35 wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać łyżką lub nożem i podpiec w temp. 190 stopni C  10 min. Wystudzić spód.

Wykonanie masy serowej:

Żółtka połączyć z cukrami i ubić na puch. W osobnej misce wymie4szać ser twarogowy z jogurtem i wcześniej roztopionym i ostudzonym płynnym masłem. Do całości dodać piankę żółtkową i budynie w proszku. Wszystko dobrze wymieszać, a na końcu ubić na sztywno białka z solą i delikatnie je połączyć za pomocą drewnianej łyżki z masą serową. Całość wlewamy na wypieczony i ostudzony spód ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra, dół na całą godzinę -środkowa półka. Wyłączyć a sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach na ok. 40 min. Na koniec posypać cukrem pudrem wierzch placka lub polać polewą. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx