Sernik z mlekiem w proszku

W domu miałam jeszcze pół paczki mleka w proszku i zastanawiałam się jak go wykorzystać. Myszkowałam w różnych przepisach z grup kulinarnych i zrobiłam go  po raz pierwszy. Inny w smaku i konsystencji od mojego ulubionego pieczonego od lat ,,z rosą”. Też dobry, no może następnym razem pomyślę żeby go polać  polewą czekoladową. Smakował najlepiej na drugi dzień, kiedy ostygł i pięknie się ściągnął. Domownicy pałaszowali. To dobry znak. Polecam  i  następnym razem upiekę taki sam  przystrojony słodziutką polewą z czekolady.

  •   Składniki:
  • 1 ser z wiaderka
  • 6 jaj surowych
  • 2 budynie  ( 40 g) w proszku śmietankowe
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • 1,5 szkl. mleka surowego
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g herbatników

Wykonanie:

Do miski wbić same żółtka i ubić je do białości z cukrem. Następnie dodać budynie, potem mleko w proszku ciągle mieszając, po chwili stopniowo dodawać ser z wiaderka , mleko płynne , proszek do pieczenia i na końcu wlać olej. Osobno ubić białka ze szczyptą soli  na sztywno i ostrożnie już za pomocą drewnianej łyżki mieszając powoli połączyć całość w jedną masę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją całymi herbatnikami lub mając pokruszone zmiksować  je i połączyć z 1/2 kostki masła. Potem równo rozprowadzić na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy na blachę głęboką piekarnika. Wlewamy do blaszki 25×35 cm , na dno herbatnikowe masę serową. Obydwie razem blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 min, następnie górę placka przykrywamy papierem do pieczenia , żeby nam placek się za dużo nie przyrumienił i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx