Smalec bez … smalcu

Smalec bez smalcu

Smalec bez smalcu

Pyszne smarowidło do pieczywa wyglądem przypominające smalec, ale zrobione z fasolki i cebuli. Dla wegetarian i wszystkich, którzy nie mają pomysłu czym posmarować chlebek. Jeżeli na to położycie ogórek kiszony to macie smak jak z babcinej spiżarni.

 

  • Składniki:
  • 1 puszka fasoli białej lub 1/2 szklanki fasoli ugotowanej
  • 2 cebule
  • 3 suszone śliwki bez pestek
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 goździki
  • majeranek
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Fasolkę w puszce odsączyć z zalewy. Jeżeli macie ugotowaną to odcedzić ją na sicie. Fasolę zmiksować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na gorący olej. Zeszklić ją na patelni wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz goździk).

 

Do zmiksowanej fasoli dodać sos sojowy, sól, majeranek, pieprz i 1-2 łyżki zimnej wody. Dobrze wymieszać i do tego dodać pokrojone na drobno suszone śliwki. Z patelni wyjąć i wyrzucić liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz goździk. Pozostałą zawartość patelni połączyć z miksem fasolowym. Dobrze wymieszać, przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać majerankiem i pyszne smarowidło gotowe!

 

Do dzieła. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx