Smalec bez smalcu
Pyszne smarowidło do pieczywa wyglądem przypominające smalec, ale zrobione z fasolki i cebuli. Dla wegetarian i wszystkich, którzy nie mają pomysłu czym posmarować chlebek. Jeżeli na to położycie ogórek kiszony to macie smak jak z babcinej spiżarni.
- Składniki:
- 1 puszka fasoli białej lub 1/2 szklanki fasoli ugotowanej
- 2 cebule
- 3 suszone śliwki bez pestek
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 2 goździki
- majeranek
- sos sojowy do smaku
- sól, pieprz świeżo mielony do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Fasolkę w puszce odsączyć z zalewy. Jeżeli macie ugotowaną to odcedzić ją na sicie. Fasolę zmiksować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na gorący olej. Zeszklić ją na patelni wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz goździk).
Do zmiksowanej fasoli dodać sos sojowy, sól, majeranek, pieprz i 1-2 łyżki zimnej wody. Dobrze wymieszać i do tego dodać pokrojone na drobno suszone śliwki. Z patelni wyjąć i wyrzucić liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz goździk. Pozostałą zawartość patelni połączyć z miksem fasolowym. Dobrze wymieszać, przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać majerankiem i pyszne smarowidło gotowe!
Do dzieła. Smacznego!