Smalec domowy z piekarnika

Przepis na ten smalec z boczkiem wędzonym dostałam od znajomej. Nie trzeba go przetapiać, nie brudzimy zbędnych naczyń, nic nam nie pryska a praktycznie cała jego obróbka odbywa się w piekarniku. My jedynie musimy kupić zmieloną świeżą słoninę i pokroić resztę składników, doprawić i wymieszać. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kg zmielonej świeżej słoniny
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy np. domowej vegety
  • 2 łyżki majeranku
  • słoiki wyprażone
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Do miski wkładamy mieloną słoninę, drobno pokrojony boczek wędzony, cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Do czystych słoików nakładamy zawartość z miski tak by wypełniała 3/4 wysokości słoików. Przecieramy ściereczką brzegi słoików i dokładnie je zakręcamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 2 godziny. Wyłączamy piekarnik i smalec w słojach zostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce. Smaczny z chlebusiem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!

smalec domowy z piekarnika

 

Subscribe
Powiadom o

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Jak, zakręcone słoiki?
Przecież to walnie jak granat

Po co wyparząc słoiki skoro będą wyparzone razem z tłuszczem.

3
0
Skomentuj przepisx