Sok i dżem truskawkowy
Sezon na truskawki się zaczął. Proponuję zrobić za jedną robotą sok i dżem. Z 2 kg truskawek wyszły: 4 buteleczki po bobofrut soku truskawkowego i 4 małe słoiki od musztardy dżemu.
- Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1/2-3/4 kg cukru wg uznania
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać je cukrem i dodać laskę wanilii przecięta wzdłuż. Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 3 godziny. Potem na małym ogniu zagotować od czasu do czasu mieszając. Od zagotowania ok. 10 minut, po czym wlać powstały sok do wyprażonych buteleczek i zakręcić. Pozostałe truskawki jeszcze na małym ogniu zagotować dalej ok. 20 minut i przełożyć do wyprażonych słoików. Buteleczki z sokiem jeżeli chcemy na bieżące spożycie to wkładamy do lodówki, a jeżeli na zimę to pasteryzujemy ok. 10 minut.
Smacznego 🙂