Sok winogronowy w butelkach

Winogrona są we wrześniu i października słodkie i można z nich na zimę zrobić pyszny sok. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kg winogron ( u mnie ciemne fioletowe, ogrodowe)
  • 150 g cukru

Wykonanie:

Winogrona opłukać i oderwać z nich gałązki. Same kulki owoców wrzucić do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem. Gotować do rozpadu owoców. Zmiażdżyć je tłuczkiem od ziemniaków. Sok odcedzić przez sito, owoce przetrzeć. Wlać do butelek, dobrze zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut. Wyjąć z garnka , nakryć kocem i tak jeszcze trzymać do całkowitego jego wystudzenia. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

A oto inne przykłady przepisów na soki z blogu:

Sok winogronowo- miętowy

Sok aroniowo-winogronowy

Dżem i sok winogronowy z nutą kardamonu

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx