Troszeczkę dostałam grzybów leśnych więc zrobiłam z niego aromatyczny, pyszny sos grzybowy. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg grzybów leśnych
- 3 łyżki masła
- 1-2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 kubek mały śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, jeżeli to maślaki to obrać z nich skórkę. Pokroić w paseczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować wraz 1 obraną cebulą ok. 15 min. Po czym na sicie odlać wodę, wyrzucić cebulę i grzyby przelać na sicie jeszcze wrzącą wodą. Na patelni rozpuścić masło i dodać olej. na niej zeszklić pokrojoną drugą cebulę ( surową) i czosnek pokrojony w drobne paseczki. dodać odsączone podgotowane grzyby i wszystko smażyć ok 15 min, od czasu do czasu mieszając. Dodać do smaku sól i pieprz świeżo zmielony. Śmietankę rozmieszać z 1 łyżką mąki i wlać do grzybów a na końcu w celu zaostrzenia smaku dodać ocet jabłkowy. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłączyć. Takim grzybowym sosem możemy polać ugotowaną kaszę na sypko czy ziemniaki . Smakuje również z pieczywem. Całość można przyprószyć drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki. Smacznego!