Surówka jesienna z dyni

Surówka jest do drugiego dania obiadowego, ale też smakuje położona na kanapce z serem czy wędliną. Może być zrobiona na bieżące spożycie( do tygodnia przechowana w lodówce) lub pasteryzowana w słoikach na zimę. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kg surowego miąższu dyni przetartego na tarce o grubych oczkach
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. octu

Wykonanie:
Cebulę obrać, przelać wrzątkiem i pokroić drobno , przełożyć do dużego pojemnika. Dodać przetarty miąższ dyni. Paprykę obrać z gniazd nasiennych i też drobno pokroić. Dodać do miski. Marchew obrać i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do miski. Wymieszać ze sobą sól, cukier, olej i ocet i tym zalać warzywa. dobrze wymieszać, odstawić na 3 godz. Jeżeli chcemy użyć na póżniej to wkładamy do czystych słoi, zamykamy i pasteryzujemy od wrzenia 15 min. Potem odstawiamy w chłodne miejsce. Na bezpośrednie spożycie odkładamy do lodówki i w ciągu tygodnia możemy się delektować smaczną surówką. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx