Syrniki z owocami lub dżemem

Pierwszy raz jadłam syrniki kilka lat temu, a teraz poszperałam w starym notatniku i je zrobiłam. Jedną porcję polałam borówkami zblendowanymi z cukrem pudrem i jogurtem, a drugą podałam z dżemem.  Znikły z talerzy szybciej niż na nich się znalazły. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kostka twarogu miałam półtłusty) -250 g
  • 1 jajo
  • ok. 50 g mąki pszennej albo ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej rzepakowy
  • dżem , owoce
  • jogurt naturalny( mały kubek)kilka kropel esencji waniliowej

Wykonanie:
Twaróg w misce rozgnieść widelcem, dodać do niego rozmącone jajo, cukier, esencję, mąkę. Dobrze wymieszać i rękoma pokropionymi oliwą formować placuszki, które należy smażyć na rozgrzanym oleju ok 5 min z każdej strony. Delikatnie wykładać syrniki na talerze i polać sosem owocowym lub dodać kleks dżemu o ulubionym smaku. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx