Pierwszy raz jadłam syrniki kilka lat temu, a teraz poszperałam w starym notatniku i je zrobiłam. Jedną porcję polałam borówkami zblendowanymi z cukrem pudrem i jogurtem, a drugą podałam z dżemem. Znikły z talerzy szybciej niż na nich się znalazły. Polecam!
- Składniki:
- 1 kostka twarogu miałam półtłusty) -250 g
- 1 jajo
- ok. 50 g mąki pszennej albo ryżowej
- 1 łyżeczka cukru
- olej rzepakowy
- dżem , owoce
- jogurt naturalny( mały kubek)kilka kropel esencji waniliowej
Wykonanie:
Twaróg w misce rozgnieść widelcem, dodać do niego rozmącone jajo, cukier, esencję, mąkę. Dobrze wymieszać i rękoma pokropionymi oliwą formować placuszki, które należy smażyć na rozgrzanym oleju ok 5 min z każdej strony. Delikatnie wykładać syrniki na talerze i polać sosem owocowym lub dodać kleks dżemu o ulubionym smaku. Smacznego!