Syrop tymiankowy

Przepis Lidzi Krasowskiej słynnej z porad zielarskich. Tymianek pasuje nie tylko do tłustych mięs, pomidorów, pieczonych ziemniaków, bakłażana czy cukinii oraz serów pleśniowych, ale dzięki swoim właściwościom zdrowotnym świetnie się nadaje na syrop. Odświeżający i ostry jego smak oraz przyjemny aromat to nie wszystko. Jest bowiem bombą witaminową: A<C<B6. Posiada kwas foliowy, beta karoten, niacynę i mnóstwo minerałów np. potas, wapno , fosfor, magnez, żelazo i cynk. Posłuży nam zwalczyć mokry kaszel, rozrzedzi wydzielinę, ulży w przeziębieniu, bólu gardła i grypie. Polecam zrobić teraz i taki skarb trzymać w lodówce na zimną jesienno- zimową aurę.

  • Składniki:
  • 10 łyżeczek suszonego tymianku ( u mnie wyszło 1,5 paczuszki)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 szkl. wody
  • 10 szt. goździków

Wykonanie:
Wodę i cukier zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać suszony tymianek i goździki. Gotować na małym ogniu           5 minut. Wystudzić, przecedzić i przelać do butelek. Trzymać w lodówce. Pić po 1 łyżeczce w razie konieczności. Polecam na zdrowie!

Uwaga!
Syrop można zrobić z miodem zamiast cukru, ale go dodawać na końcu, by miód nie utracił swoich właściwości!

 

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx