Szczaw na zimę
Wiosenny szczaw aż się prosi o zerwanie. Młode jasne listki są najzdrowsze. Posiadają potas, żelazo, wapń, witaminę C oraz beta-karoten. Jednak nie należy go jeść zbyt często, bo obecne w nim sole mogą zaburzyć naszą gospodarkę wodno-elektrolitową i przyspieszyć trawienie. Pyszna zupa szczawiowa z jajkiem na twardo w pochmurny zimowy dzień przypomni nam słoneczną piękną wiosnę na talerzu.
- Składniki:
- 2 kg oczyszczonych listków szczawiu
- 4-5 łyżek soli
- łyżeczka oleju na 1 słoik
Wykonanie:
Oczyszczone listki szczawiu, pozbawione ogonków lekko przepłukać. Nabrać dużą garść szczawiu i pociąć nożyczkami na pasy o dowolnej szerokości. W garnku zagotować 1 szklankę wody wraz ze solą. Szczaw wrzucać porcjami do gotującego się płynu. trochę go pogotować, tak by się sparzył. Wrzącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoika dolać na powierzchnię po 1 łyżeczce oleju. Dobrze zakręcić , odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Przenieść w chłodne miejsce np do piwnicy.
Powodzenia i smacznego!