Sznurowany schab Jakubiaka

Moczony w solance i duszony w sosie z dodatkiem cydru, jabłek i gruszek jak zapewnia autor przepisu to jesienny przysmak. Zrobiłam i polecam schabik soczysty, mięciutki z nutą owocową.

  • Składniki:
  • 1,5 kg schabu środkowego
  • kilka liści laurowych
  • 2 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 śliwki suszone
  • kilka gałązek estragonu
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. cydru
  • 2 łyżki miodu
  • Solanka:
  • 8 szkl. wody
  • 4 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso opłucz, osusz, obwiąż sznureczkiem, formując pieczeń. Pod sznurki wsuń kilka liści laurowych. Przygotuj solankę:  wodę zagotuj z solą, liściem laurowym, zielem angielskim. Wystudź i do solanki włóż przygotowane mięso. Schab powinien być cały zanurzony w solance, jeżeli trzeba to go przyciśnij talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki, wytrzyj. Jabłko i gruszkę obierz i pokrój w cząstki. Cebulę i czosnek obierz i razem z suszoną śliwką drobno pokrój. Mięso obsmaż na smalcu z każdej strony. Zdejmij i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, po chwili dodaj owoce. Posól, dodaj świeży estragon i jeszcze chwilę to smaż. Potem dolej cydr i miód. Schab ułóż w garnku, dodaj owoce wraz z sosem z patelni. Duś na małym ogniu ok. 90 minut. Smacznego!

Sznurowany schab

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx