Kruchutka, soczysta polana sosem ze świeżym koperkiem wszystkim smakuje. Danie może być obiadowe lub kolacyjne.
- Składniki :
- 1 szynka surowa ,, myszka”
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mały kubek śmietanki 30%
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do większego garnka włożyć umytą szynkę, zalać wodą tak by była przykryta, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości szynki ( 1 kg ,ok 1 godz.). Wyjąć, odcedzić i pokroić mięso na porcje.
Sos koperkowy: Na patelni roztopić masło, na nim zasmażyć na złocisto mąkę, wlać trochę wywaru z gotującej się szynki i stale mieszając połączyć ze śmietanką. Mieszać, a gdy sos zgęstnieje wyłączyć, dodać drobno pokrojony koperek , do smaku sól i pieprz. Polać sosem porcje mięsa. Można podawać z dowolną surówką lub sałatką i ziemniakami, kaszą lub ryżem . Smacznego!