Szynka gotowana w sosie koperkowym

Kruchutka, soczysta polana sosem ze świeżym koperkiem wszystkim smakuje. Danie może być obiadowe lub kolacyjne.

  • Składniki :
  • 1 szynka surowa ,, myszka”
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mały kubek śmietanki 30%
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do większego garnka włożyć umytą szynkę, zalać wodą tak by była przykryta, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości szynki  ( 1 kg ,ok 1 godz.). Wyjąć, odcedzić i pokroić mięso na porcje.

Sos koperkowy: Na patelni roztopić masło, na nim zasmażyć na złocisto mąkę, wlać trochę wywaru z gotującej się szynki i stale mieszając połączyć ze śmietanką. Mieszać, a gdy sos zgęstnieje wyłączyć, dodać drobno pokrojony koperek , do smaku sól i pieprz. Polać sosem porcje mięsa. Można podawać z dowolną surówką lub sałatką i ziemniakami, kaszą lub ryżem . Smacznego!

szynka gotowana w sosie koperkowym
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx