Przepis ten podyktowały dwie radiosłuchaczki znanej rozgłośni radiowej. Z tym, że ta pierwsza zagęszczała bigos zasmażką z masłem i mąką, a ta druga zasugerowała zagęścić o bigos tartym ziemniaczkiem. A, że miałam w lodówce roślinne kiełbaski sojowe więc ten bigos wyszedł wegetariański i całkiem smaczny. Polecam!
- Składniki:
- 1 główka młodej kapusty ok 1 kg
- 1 op. kiełbasek sojowych
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz
- mały koncentrat pomidorowy
- zielony koperek
- 1 liść laurowy
- olej
Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno poszatkować i przełożyć do miski. Marchew, cebulę i ziemniaka obrać. Cebulę pokroić na półkrążki i zeszklić na oleju z pokrojonymi w grubsze kawałki kiełbaskami w głębszym garnku. do niego przełożyć poszatkowaną kapustę i całość zalać pół litrem wrzącej wody dokładając do tego utartą na tarce marchewkę i wrzucić liść laurowy. Dusić pod przykryciem ok 20 min od czasu do czasu mieszając. Osobno utrzeć na tarce na drobnych oczkach surowego ziemniaka i dołożyć do bigosu wraz z koncentratem pomidorowym .Na końcu dodać do smaku sól i pieprz oraz całość posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Bigos smakuje z pieczywem, ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. Smacznego!