Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej (ok. 25 minut) fasolki adzuki
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 puszka suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 por (jego biała część)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka koperku zielonego lub suszonego
  • szczypta suszonego tymianku
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę (ze słoika od pomidorów), a jeżeli będzie za mało to dodać trochę oliwy z 1 tłoczenia lub jak kto ma to jeszcze lepiej olej kokosowy. Na niej przyrumienić drobno pokrojony por i przetarty przez praskę czosnek. Po chwili do tego dołożyć przetartą na tarce o grubych oczkach cukinię. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić je na małe cząsteczki. Dołożyć na patelnię. Całość chwilę podsmażać. Po czym przełożyć do miski i wymieszać z ugotowaną fasolką i kaszą jaglaną. Wszystko dosmaczyć solą, pieprzem i przyprawami. Przygotować foremkę keksową, przełożyć ją papierem do pieczenia tak by wystawały z formy boki tego papieru. Włożyć masę, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C na ok pół godziny. Wystudzony pasztet wyjąć na półmisek (bez papieru). Można jeść jako samodzielne danie lub z pieczywem. Jeżeli lubicie możecie jeść z ketchupem lub sosem czosnkowym.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx