Kapusta wigilijna z grzybami
Kapusta z grzybami sama w sobie może stanowić odrębne danie wigilijne. Może też być farszem do uszek, pierogów, krokietów, paluchów drożdżowych lub francuskich. Jak kto woli. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej (Przepis na kapustę kiszoną)
- garść grzybów suszonych leśnych a jak nie ma to pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- smalec do smażenia
- 1 -2 cebul
Wykonanie:
Na noc namoczyć grzyby suszone leśne. Ugotować je do miękkości w wodzie w której się moczyły.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i na rozpuszczonym smalcu zeszklić. Dodać do niej odciśniętą z soku i poszatkowaną kapustę kiszoną.
Chwilę podsmażyć i zalać wodą z ugotowanymi grzybami (jeżeli są duże to pokroić je na mniejsze kawałki). Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku.
Jeżeli nie macie grzybów leśnych to pieczarki po obraniu i umyciu należy pokroić na plasterki i podsmażyć z cebulką, a potem z kapustą kiszoną. Wówczas dolewamy do całości wodę przegotowaną. Smacznego!