Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta z grzybami sama w sobie może stanowić odrębne danie wigilijne. Może też być farszem do uszek, pierogów, krokietów, paluchów drożdżowych lub francuskich. Jak kto woli. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej (Przepis na kapustę kiszoną)
  • garść grzybów suszonych leśnych a jak nie ma to pieczarek
  • sól i  pieprz do smaku
  • smalec do smażenia
  • 1 -2 cebul

 

Wykonanie:
Na noc namoczyć grzyby suszone leśne. Ugotować je do miękkości w wodzie w której się moczyły.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i na rozpuszczonym smalcu zeszklić. Dodać do niej odciśniętą z soku i poszatkowaną kapustę kiszoną.
Chwilę podsmażyć i zalać wodą z ugotowanymi grzybami (jeżeli są duże to pokroić je na mniejsze kawałki). Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku.

 
Jeżeli nie macie grzybów leśnych to pieczarki po obraniu i umyciu należy pokroić na plasterki i podsmażyć z cebulką, a potem z kapustą kiszoną. Wówczas dolewamy do całości wodę przegotowaną. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx