Winne konfitury siostry Marii

Po lekturze książki Z. T. Nowaka,, Klasztorna spiżarnia zdrowia” postanowiłam w sezonie śliwkowym zrobić powidła siostry Marii.  Siostra podaje autorowi książki, że takimi konfiturami można napełniać połówki gruszek  lub jabłka pieczone, nadają  też się one świetnie jako nadzienie do rogali, rożków i wszelkiego rodzaju deserów. Polecam!

  • Składniki:
  • 75 dag dojrzałych śliwek węgierek
  • 7 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 7 dag rodzynek sułtanek
  • 1 kg cukru żelującego
  • odrobina cynamonu( nie lubisz to nie dodawaj)
  • 3/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1/3 szkl. octu winnego

Wykonanie:
Śliwki umyć i odsączyć. Usunąć z nich pestki i pokroić na grubsze kawałki. Orzechy posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem na sicie i odsączyć. Do rondla włożyć śliwki, orzechy, rodzynki i cynamon. Smażyć powidła do miękkości. Potem wlać wino i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Na koniec dodać cukier żelujący, dobrze wymieszać ,troszeczkę podsmażyć i gorące wlewać do słoików. Zakręcić i przykryć kocem( sucha pasteryzacja).  Smak konfitur jest ciekawy . Polecam i smacznego!

winne konfitury s. Marii
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx