Szybkie do zrobienia i jak znalazł do popołudniowej kawki z owocami letnimi. Ja akurat miałam oberwane prosto z krzazka czarne porzeczki, ale możecie dać owoce jakie macie w domu i na jakie Wam najdzie ochota. Polecam łatwe i smaczne ciasto!
- Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na kruszonkę:
- 3 -5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- owoce ( 2 garście np. czarnej porzeczki)
Wykonanie ciasta:
Jaja ubijamy z cukrem na puch następnie dodajemy stopniowo po kolei kolejne składniki ciągle mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy umyte i odsączone na sicie owoce.
Wykonanie kruszonki:
Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy. Nakładamy na owoce z ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 1 godz. Mój placek piekłam góra, dół ok. 50 minut do suchego patyczka. Smacznego!