Zakalec czy brownie?

Upiekłam placek. Miał być placek z dżemem wg przepisu z Internetu. Wyszło coś co mi przypomina ni to brownie ni to zakalec. Nie wstawiałabym tego na bloga, ale jak w mig zniknęło pół blachy to dało mi dużo  do myślenia. Spróbowałam i o dziwo było bardzo smaczne. Z wierzchu suche, w środku mokre z wyczuwalnymi czarnymi porzeczkami z których zrobiłam ów dżem. Ażeby był ciekawszy smak do niego dodałam jeszcze mały słoik musu gruszkowego. Chcecie eksperymentować to go upieczcie i koniecznie odpowiedzcie mi na nurtujące pytanie -zakalec to czy brownie?

  • Składniki:
  • 2 szkl. maki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • ok.250 ml dżemu( ja miałam 2 słoiki)
  • 2 jaja
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąki przesiać z kakao i sodą. Dodać rozmącone jaja, mascarpone, mleko, dżemy i mieszać. Na końcu stopniowo dodawać olej. Ciasto przełożyć do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika  na ok 50 min. Sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy to wyłączyć piekarnik. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem przez sitko. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx