Mięso mielone pod postacią klopsów i pulpetów już mi się znudziło. Poszperałam w internecie i znalazłam pomysł na zapiekankę z nim w składzie. Pomysł pochodzi z bloga,,Pomysłowa kuchnia”. Polecam, wyszła pyszna.
- Składniki:
- 300g ugotowanego makaronu grubszego ( ja miałam świderki)
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 300 g mięsa mielonego
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 150 g żółtego sera tartego
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- przyprawy w proszku: czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka ,sól i pieprz -do smaku
Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni i na niej zeszklić drobno pokrojoną cebulę a potem dołożyć pokrojone pieczarki i smażyć do zarumienienia grzybów. Zawartość patelni odłożyć na bok i na niej przysmażyć mięso mielone z odrobiną oleju a potem do niego dodać pokrojoną paprykę i cukinię bez skóry a na końcu odsączony z puszki groszek zielony. Potem dodajemy to co odłożyliśmy na bok, czyli przesmażoną cebulę i pieczarki. Chwilę wszystko smażymy, dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po 10 min dodajemy przyprawy, smakujemy i zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego mieszając w3szystko z gotowanym makaronem i posypując całą powierzchnię zapiekanki tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 min. Smacznego!