Proponuję zróbcie na obiad lub obiado-kolację pyszną wiosenną zapiekankę z młodych ziemniaczków i kapusty.Polane sosem śmietankowo- serowym z kleksem ketchupu stanowi smaczne i pożywne danie dla całej rodziny . Polecam!
- Składniki:
- 6-7 młodych ziemniaków
- 1 główka młodej kapusty
- ok 500 g fileta z kurczaka lub innego mięsa
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- mieszanka gyros
- zioła prowansalskie
- ketchup
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Kapustę umyć , oczyścić i drobno poszatkować. Posolić i odstawić w misce na boku. W tym czasie umyć ziemniaki, wyszorować i ugotować w 0solonej wodzie a’l dente. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć zbędne błony i pokroić na mniejszą kostkę. Przyprawić mieszanką gyros, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i obsmażyć na złoto na oleju. Mięso odłożyć na bok. Na tłuszczu , który mamy na patelni obsmażyć poszatkowaną kapustę ok .10 min. Po chwili do tego spowrotem wrzucić obsmażone mięso. Chwilę dusić, mieszać i do tego wlać połowę śmietany ( 100 ml). Razem gotować ok 3 min. Do naczynia żaroodpornego na dno wkładamy ugotowane i odcedzone z wody ziemniaki, na to wlewamy zawartość patelni. Osobno rozmieszamy 100 ml śmietany z żółtym serem tartym . Na wierzchu równą warstwą rozsmarujemy sos śmietanowo-serowy.Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min. gotową podzielić na porcje i już na talerzu każdą porcję ozdobić kleksem ketchupa. Smacznego!