Mogą być obiadem lub samodzielnym daniem pałaszowanym z bagietką lub bułką. polecam!
- Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1-1,5 kg kapusty kiszonej
- smalec do smażenia
- sól i pieprz
- dowolne przyprawy( majeranek, chili)
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Żeberka oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i zamarynować : solą, pieprzem i przyprawami. Kapustę kiszoną odsączyć z soku i pokroić w kawałki. Przełożyć do garnka, zalać litrem wody i gotować ok 40 minut. Tymczasem żeberka przesmażyć z każdej strony na smalcu. Dołożyć je do gotującej się kapusty kiszonej i na małym ogniu gotować z liściem laurowym i kilkoma kulkami ziela angielskiego ok 1,5 godziny. gotowe jak kość będzie odchodzić od mięsa. Smacznego!