Pomysł na tą zupę podsunęła mi s. Faustyna. Zrobiłam ją troszeczkę ,, po swojemu” i wyszedł pyszny biały krem posypany prażonym słonecznikiem. Polecam!
- Składniki:
- 2 korzenie pietruszki
- 2-4 ziemniaki
- 1 mały seler( bulwa)
- 1 biała część pora
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka lub porcja rosołowa drobiowa
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- ulubione zioła( ja dałam suszony lubczyk i zieloną pietruszkę)
- 2 liście laurowe
- 1 mała śmietanka 30%
- dodatkowo: ziarna słonecznika lub dyni
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić drobno i przesmażyć wraz z cebulą i czosnkiem na maśle. Zalać wodą i gotować z mięsem lub porcją rosołową do miękkości, dodać liść laurowy. Miękkie mięso i liść laurowy wyjąć na bok, a warzywa w zupie zblendować na krem. Włożyć s powrotem mięso. Dosmaczyć ziołami, solą i pieprzem a na końcu wlać zaprawioną z gorącą zupą śmietankę. Całość dobrze wymieszać i wyłączyć. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Zupę wlać na talerze tak by na każdym była porcja mięsa i posypać uprażonymi ziarenkami słonecznika ( dyni). Smacznego!