Przepis na kluski kładzione jest w blogu, a dzisiaj przepis z ich zastosowaniem jako wkładka do zupy. Zupę proponuję z brukwi. Dostałam ją na rynku. Kosztowała grosze, a jej smak i zapach przypomniał mi czasy dzieciństwa. Dobrze, że brukiew znowu wraca do kulinarnych,, łask”, bowiem jest on skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Udowodnione jest, że osoby odchudzające się, nie mogące dać sobie rady z uporczywym kaszlem czy też te które chcą wzmocnić włosy powinni sięgnąć po to zapominane warzywo. Jedynie nie jest wskazane dla osób z chorobami tarczycy. Zupa ma piękny złocisty kolor i przybliży Ci słońce chociaż na talerzu w każdy mżysty deszczowy dzień. Polecam!
- Składniki:
- 1-2 brukwi
- włoszczyzna
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- natka pietruszki lub zielony koperek
- ewentualnie kawałek mięsa
- kluski kładzone ( możesz zastąpić makaronem)
Wykonanie:
Warzywa obrać , umyć i przetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na patelnię wlać olej i je przesmażyć. Potem zagotować wodę ( mięsożercy mogą dać kawałek mięsa).Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je i wrzucić przesmażone warzywa, gotować do miękkości. . Dosmaczyć solą i pieprzem. Dodać natkę lub koperek drobno pokrojony. Na talerze nałożyć kluski kładzione, mięso i wlać zupę. Smacznego!