W zamrażarce miałam paczkę zamrożonych wcześniej obgotowanych grzybów leśnych w osolonej wodzie. Oto co z nich wyczarowałam:
- Składniki:
- 2 garście mrożonych grzybów leśnych
- 1 włoszczyzna
- 1 cz. z porcji rosołowej indyczej
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 garść dowolnego makaronu
- sól i pieprz
- po łyżeczce: czosnku granulowanego i majeranku oraz lubczyku suszonego
- 1 mała śmietana 30%
- 1 łyżka mąki
- garść suszonych grzybów pomielonych na proszek
Wykonanie:
Zamrożone grzyby zalać osoloną wodą i gotować z porcją rosołową oraz obraną i drobno pokrojoną włoszczyzną. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Dodać garść makaronu. Śmietanę połączyć z mąką i suszem z mielonych grzybów suszonych. Wymieszać z odrobiną gotującej się zupy. Wlać do garnka ciągle mieszając aby nie było grudek. Potem do smaku dodać: majeranek, lubczyk, czosnek , sól i pieprz. Smacznego!