Przepis siostry Faustyny z Loretto. Polecam, zupka pożywna, pikantna i bardzo dobra.
- Składniki:
- 1 kg mięsa np z łopatki lub szynki
- 500g pieczarek ( ja robiłam bez nich)
- 2,5 l bulionu warzywnego lub wody
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- 2 marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 liście laurowe
- po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 3 ziela angielskie
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w paski. Dodać sól, papryki w proszku i zamarynować, czyli wymieszać i przełożyć do lodówki. Po kilku godz. wyjąć i przesmażyć na oleju w garnku w którym będzie gotowała się zupa. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, zeszklić. Jeżeli masz pieczarki to dołóż je drobno pokrojone i też przesmaż wraz z drobno pokrojoną kolorową papryką. Do tego wlej bulion lub wodę i całość gotuj wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowym i marchwią i korzeniem pietruszki startym na tarce. Gdy wszystko już miękkie wyciągnij liście laurowe i dolej koncentrat z pomidorami w puszce. Dopraw solą , pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Ja miałam z poprzedniego dnia ugotowany makaron to go jeszcze dołożyłam do zupy. Możesz ją jeść z pieczywem, ziemniakami wg uznania. Polecam!