Zupa gulaszowa

Przepis siostry Faustyny z Loretto. Polecam, zupka pożywna, pikantna i bardzo dobra.

  • Składniki:
  • 1 kg mięsa np z łopatki lub szynki
  • 500g pieczarek ( ja robiłam bez nich)
  • 2,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 3 ziela angielskie
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i pokroić w paski. Dodać sól, papryki w proszku i zamarynować, czyli wymieszać i przełożyć do lodówki. Po kilku godz. wyjąć i przesmażyć na oleju w garnku w którym będzie gotowała się zupa. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, zeszklić. Jeżeli masz pieczarki to dołóż je drobno pokrojone i też przesmaż  wraz z drobno pokrojoną kolorową papryką. Do tego wlej bulion lub wodę i całość gotuj wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowym i marchwią i korzeniem pietruszki startym na tarce. Gdy wszystko już miękkie wyciągnij liście laurowe i dolej koncentrat z pomidorami w puszce. Dopraw solą , pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Ja miałam z poprzedniego dnia ugotowany makaron to go jeszcze dołożyłam do zupy. Możesz ją jeść z pieczywem, ziemniakami wg uznania. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx