Świeży zielony koperek już jest dostępny na straganach i w ogródku, więc dziś zachęcam do zrobienia pysznej zupy z jego udziałem. Polecam!
- Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- garstka kaszy manny lub bułki tartej
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików i zagęszczenia zupy
- włoszczyzna
- pęczek zielonego koperku
- 1 gałązka lubczyku świeżego
- mały kubek śmietanki 30 %
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy 1 łyżkę soli. Warzywa z włoszczyzny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy. Lubczyk myjemy i też drobno kroimy.Włoszczyznę wraz z lubczykiem wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą. W misce zarabiamy mielone mięso doprawione solą i pieprzem, wbitym całym jajem i kaszką manną lub bułką tartą. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące i wrzucamy do wrzącego bulionu warzywnego.Całość gotujemy do miękkości klopsików ( ok. pół godz). Do gotującej się zupy wlewamy rozmieszaną 1 łyżkę mąki z kubkiem małym śmietanki 30% i odrobiną wywaru z gorącej zupy. Wlewając mieszamy aby nie było grudek. Na końcu smakujemy i ewentualnie jeszcze dajemy pieprz i sól. Wyłączamy zupę i wsypujemy do niej drobno pokrojony świeżutki zielony koperek. Mieszamy i porcjami wlewamy na talerze.
Uwaga! Jeżeli ta zupa ma być daniem jednogarnkowym to można wraz z włoszczyzną dodać ziemniaki surowe pokrojone w kostkę lub ok. 100 g kaszy np. gryczanej. Smacznego!