Zupa pieczarkowa

Na chłodne dni nie ma nic lepszego od aromatycznej, smacznej i rozgrzewającej zupy pieczarkowej. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 op. pieczarek ( 500g)
  • włoszczyzna
  • garść kaszy pęczak
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • szczypta czosnku w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • lubczyk suszony
  • 1 kubeczek śmietanki 30%

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić, cebulę pokroić w piórka. Włoszczyznę  obrać i pokroić w kostkę a por w drobne paseczki. Na oleju zeszklić cebulę, przesmażyć pieczarki ( troszeczkę odłożyć na bok) a resztę  i zalać  bulionem lub wodą. Dodać włoszczyznę i przepłukaną kaszę pęczak. Wszystko gotować do miękkości, dodać do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posypać sproszkowanym czosnkiem i lubczykiem. Troszeczkę przegotować. Śmietankę zahartować gorącą zupą i wlać ciągle mieszając . Wyłączyć, nalać zupę na talerze i na środek włożyć troszeczkę przesmażonych , odłożonych uprzednio pieczarek z cebulą. Smacznego!

zupa pieczarkowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx