Na chłodne dni nie ma nic lepszego od aromatycznej, smacznej i rozgrzewającej zupy pieczarkowej. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. pieczarek ( 500g)
- włoszczyzna
- garść kaszy pęczak
- olej do smażenia
- 1 cebula
- szczypta czosnku w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- lubczyk suszony
- 1 kubeczek śmietanki 30%
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić, cebulę pokroić w piórka. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę a por w drobne paseczki. Na oleju zeszklić cebulę, przesmażyć pieczarki ( troszeczkę odłożyć na bok) a resztę i zalać bulionem lub wodą. Dodać włoszczyznę i przepłukaną kaszę pęczak. Wszystko gotować do miękkości, dodać do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posypać sproszkowanym czosnkiem i lubczykiem. Troszeczkę przegotować. Śmietankę zahartować gorącą zupą i wlać ciągle mieszając . Wyłączyć, nalać zupę na talerze i na środek włożyć troszeczkę przesmażonych , odłożonych uprzednio pieczarek z cebulą. Smacznego!