Zupa pomidorowa orientalna
Zupa pomidorowa orientalna – poznaj jej smak.
- Składniki:
- bulion rosołowy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki indyjskiej przyprawy o nazwie: garam masala
- sól
- olej
Wykonanie:
Pokrojoną drobno cebulę, czosnek i przetarty na tarce imbir smażymy na oleju. Dodajemy do tego pokrojoną drobno papryczkę chili. Chwilę smażymy i dodajemy podane przyprawy oraz pomidory z puszki. Całość chwilę dusimy i potem dodajemy do gotującego się wywaru rosołowego. Gotujemy całość ok. 5 minut i na koniec wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy, wyłączamy i dodajemy sól do smaku. Całość blendujemy na gładki krem.
Smacznego 🙂